25 Ağustos 2006

Para Politikası Kurulu Toplantısı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve yüzde 17.50'de sabit tuttu. PPK'nın toplantısının ardından yapılan açıklamada orta vadeli enflasyon üzerindeki baskının azaldığını, yüzde 4 olan 2007 enflasyon hedefine ulaşılabilmesi için gelirler politikasının program hedefleri ile uyumlu olması gerektiği belirtti.

Para Politikası Kurulu'nın Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında yapılan toplantısının ardından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17,50, borç verme faiz oranı yüzde 22,50,

b) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50, borç verme faiz oranı yüzde 22,50,

c) Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21,50.

Son dönemde açıklanan veriler, yılın ikinci yarısında ekonomik faaliyette iç talep kaynaklı olarak bir yavaşlama görüleceği ancak bu yavaşlamanın keskin olmayacağı yönündeki öngörülerimizi teyid eder niteliktedir. Merkez Bankası’nın Haziran ayı içinde aldığı tedbirler ve sonrasında kararlı duruşunu devam ettirmesi orta vadeli enflasyon üzerindeki baskıları azaltmaktadır.
Ağustos ayında enflasyon bekleyişlerindeki bozulma durmuş, hatta sınırlı oranda iyileşme gözlenmiştir. Bunun yanında, son dönemde uluslararası likidite koşulları nispeten olumlu seyretmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda, Para Politikası Kurulu, orta vadeli enflasyon görünümünde bir önceki aya kıyasla kısmi bir iyileşme olduğu saptamasını yapmıştır. Ancak, petrol ve diğer emtia fiyatlarından kaynaklanan risklerin sürmesi, bekleyişlerin orta vadeli hedeflerle henüz uyumlu olmaması ve uluslararası likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin tam olarak ortadan kalkmamış olması para politikasında temkinli olma gereğini de beraberinde getirmektedir. Bunların yanısıra, yüzde 4 olan 2007 yılı enflasyon hedefine ulaşılabilmesi açısından gelirler politikasının program hedefleri ile uyumlu olarak yürütülmesinin de büyük önem taşıdığı vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu, 2007 yılı sonunda hedefe yakınsanabilmesi için temkinli duruşun bir süre daha devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmıştır. Orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin ortaya çıkması halinde, Merkez Bankası daha önceki duyurularında ve raporlarında ifade ettiği ek parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu’nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı özenle vurgulanmalıdır.

Hiç yorum yok: