02 Aralık 2006

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyon beklentilerinde iyileşmenin devam ettiğini ancak orta vadeli enflasyon beklentilerinin halen hedeflerin üzerinde seyretmesinin temkinli duruşu sürdürme gerekliliğini ortaya koyduğunu bildirdi. Petrol piyasasındaki düşüşlere rağmen fiyatlara gecikmeli etkinin devam ettiğini belirten Banka, doğalgaz fiyatlarında baskının sürdüğünü ve elektrik fiyatlarında yapılacak yeni ayarlamaların göz önünde olduğuna dikkat çekti.

Para Politikası Kurulu’nun 23 Kasım’da yaptığı toplantıya dair değerlendirme özetini yayınlayan Merkez Bankası, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme hareketinin ve petrol fiyatlarının ekim ayı enflasyonuna olumlu katkı yaptığını hatırlattı. Giyim fiyatlarındaki artışın geçtiğimiz yılın aynı döneminin üzerinde gerçekleşmesinde döviz kurunun gecikmeli yansımalarının da etkili olduğuna işaret eden Banka, haziran ayındaki mali piyasa dalgalanmalarının dayanıklı mal grubu fiyatların üzerindeki etkisinin tamamen ortadan kalkmasının yaklaşık bir yıl süreceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Hizmet fiyatlarında yıllık enflasyonun gerilemesini bekleyen Merkez Bankası, bu sektörde fiyatlama davranışının geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi göstermesinin orta vadeli hedeflere ulaşma konusunda risk oluşturduğunu vurguladı.

Kötü hava koşullarının işlenmemiş gıda fiyatları yoluyla Kasım ayı enflasyonunu olumsuz etkileyebileceğini de belirten Kurul, bu durumun geçici olacağını ve enflasyonun ana eğilimini değiştirmeyeceğini ifade etti.

Başta dayanıklı tüketim malları ve konut olmak üzere, faiz oranlarına duyarlı özel harcama gruplarına yönelik talepte belirgin bir yavaşlama gözlendiğini vurgulayan Merkez Bankası faiz dışı bütçe hedefleri doğrultusunda ortaya çıkabilecek ek kaynak gereksinimlerinin dolaylı vergi artışlarından ziyade öncelikle harcamalardaki ayarlamalarla sağlanmasının, enflasyonla mücadeleyi kolaylaştıracağına dikkat çekti.

Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin devam ettiğine vurgu yapan Merkez Bankası bununla beraber, orta vadeli enflasyon beklentilerinin seviye olarak halen hedefin belirgin olarak üzerinde seyretmesinin, para politikasında temkinli olma gereğini de beraberinde getirdiğini belitti. Merkez Bankası açıklamasında özetle şu görüşlere yer verildi:
Petrol fiyatlarındaki hızlı artışlar son aylarda yerini gevşeme eğilimine bırakmıştır. Petrol fiyatlarında geçmiş dönemde gözlenen birikimli artışlar doğalgaz fiyatları üzerinde etkili olmaya başlamıştır. Aynı şekilde, elektrik fiyatlarında yapılacak olası bir ayarlamanın da gözönüne alındığı hatırlatılmalıdır.

Kurul, para politikasındaki sıkılaştırmanın ekonomik faaliyet üzerindeki etkisinin belirgin olarak görülmeye başladığını, enflasyon üzerindeki etkisinin ise gecikmeli olarak ortaya çıkacağını düşünmektedir. Bununla birlikte, faiz dışı kamu harcamalarındaki artış eğiliminin fiyat dinamiklerine etkisinin tam olarak bilinmemesi, bekleyişlerin halen yüksek seyretmesi ve hizmet fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi enflasyonun düşüş yönünde tahmin edilenden daha güçlü bir direnç gösterme riskini de beraberinde getirmektedir.
Küresel risk iştahındaki olası değişimler ve buna bağlı olarak finansal piyasalarda ortaya çıkabilecek yeni dalgalanmalar enflasyon görünümü konusundaki temel risk unsurlarından biri olmaya devam etmektedir. Söz konusu riskin gerçekleşmesi ve orta vadeli bekleyişlerin olumsuz etkilenmesi durumunda Merkez Bankası, gerek etkin likidite yönetimi gerekse politika faizlerinin gözden geçirilmesi yoluyla parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır.

Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmış ve politika faizlerinin değiştirilmemesine karar vermiştir. Orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler ile küresel ekonomideki belirsizlikler para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirmektedir.

Bütün bunların dışında, orta ve uzun vadeli görünüm açısından, Avrupa Birliği’ne uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesi kritik önemini korumaktadır. Son yıllarda söz konusu alanlarda atılan kararlı adımların önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla sürdürülmesi, uluslararası konjonktürdeki değişimlerin en az dalgalanmayla atlatılmasına katkıda bulunacaktır.

Hiç yorum yok: