05 Eylül 2006

Yorum (Morgan Stanley)

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'de ekonominin normalleşme işaretleri gösterdiğini bildirdi. Morgan Stanley'in Türkiye ekonomisine ilişkin raporundan derlediği bilgiye göre, Türkiye ekonomisindeki, son makro ekonomik göstergeler ve ekonomik politikalar, bahar dönemindeki dalgalanmanın ardından ekonominin normalleştiğini gösteriyor.

Morgan Stanley'in raporunda, Merkez Bankası'nın, beklentilerin aksine faiz oranlarını değiştirmemesinin, ekonominin normal seyrine girdiğinin en büyük işareti olduğu vurgulandı.

Türkiye ekonomisinde, 2001 yılından bu yana uygulanmakta olan sıkı mali disiplin sonucunda, kamu sektörü borçlanma gereğinin aşamalı olarak azaldığının vurgulandığı raporda, bu sürecin, kamu finansmanını sürdürülebilir bir düzeye oturttuğu belirtildi.

Raporda, mali disiplin sonucunda, 2001 yılında, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) temelinde yüzde 17,5 olan kamu sektörü borçlanma gereğinin, geçen yıl yüzde 0,8'e gerilediği kaydedildi.

Morgan Stanley'in raporunda, kamudaki mali disiplin sonucunda, Hazinenin bu yıl ilave bir borçlanma gereği duymayacağı ve en önemlisi Türkiye'nin ilk kez net borç ödeyicisi bir konuma geldiği ifade edildi.

Mali disiplinin, Türkiye ekonomisi için en güçlü enflasyon indirme politikası olduğunun belirtildiği raporda, her koşulda mali disiplinin sürdürülmesi halinde Türkiye'nin yıllardır aradığı makro ekonomik istikrara kavuşabileceği kaydedildi.

Yüksek emtia ve işlenmemiş gıda fiyatlarının enflasyonun yükselmesinde en önemli unsurlar olduğunun vurgulandığı raporda, Türkiye'den sermaye çıkışı sonrası yükselen döviz kuru ve buna bağlı ithalatın girdileri pahalı hale getirdiği, ancak ücretler açısından bir olumsuz baskının bulunmadığı ifade edildi.

Raporda, en son yaşanan dalgalanmanın, talep üzerinde bir baskı yaratarak, tüketimi azalttığı, bu nedenle talep yönlü bir enflasyon tehlikesinin de bulunmadığı vurgulandı.

Merkez Bankası'nın kararlı mücadelesi ve mali disiplinin, enflasyonun sürdürülebilir bir düzeye çekilmesinde etkili olacağının vurgulandığı raporda, enflasyonun aşamalı olarak ineceği kaydedildi.

Raporda, Türkiye'de, yıl sonunda enflasyonun yüzde 9,2 olarak gerçekleşebileceği ifade edildi.

Morgan Stanley'in raporunda, makro ekonomik alandaki normalleşmenin, enflasyonun indirilmesinde en önemli gelişmelerden biri olduğu da vurgulandı.

Hiç yorum yok: