27 Eylül 2006

Para Politikası Kurulu Toplantısı

Para Politikası Kurulu (PPK), kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17,50'de kaldı.

Merkez Bankası'ndan Para Politikası Kurulu kararına ilişkin yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin enflasyon görünümündeki kısmi iyileşmenin sürdüğüne işaret ettiğine dikkat çekilerek, öncü göstergelerin, Bankanın toplam talepte bir yavaşlama görüleceği ancak bunun keskin olmayacağı görüşünü desteklediği belirtildi.

İç talebe ilişkin göstergelerin dikkate değer bir yavaşlamaya işaret ederken, dış talebin göreli olarak güçlü seyrettiği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

''Merkez Bankası'nın Haziran ayı içinde aldığı tedbirler ve süregelen kararlı duruşu sonrasında enflasyon beklentilerinde gözlenen iyileşme Eylül ayında devam etmiştir. Bunun yanı sıra, enflasyonun geçtiğimiz bir yıl içinde yükselmesinde önemli pay sahibi olan enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler-tütün ve altın gibi kalemlerdeki fiyat artışlarının son dönemde yavaşlaması yıllık enflasyon rakamlarına olumlu olarak yansımaktadır. Ancak, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu düzeylere ulaşmış olmaması ve küresel ekonomideki veri akışına paralel olarak gerek emtia fiyatları gerekse uluslararası likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, orta vadeli perspektifte ihtiyatlı olma gereğini de beraberinde getirmektedir.''

Para Politikası Kurulu, bu gelişmeler ışığında 2007 yılı sonunda hedefe yakınsanabilmesi için temkinli duruşun bir süre daha devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yaptı.

Hiç yorum yok: