07 Eylül 2006

Merkez Bankası Başkanının Konuşması

2007 ve 2008 yılları için enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu hatırlatan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu hedefin ''para politikasının temkinli duruşunun, mali disiplin ve yapısal reformların devam etmesi koşuluyla ''ulaşılabilir nitelikte'' olduğunu, tüm politikaların, bu hedeflerin gerçekleşmesine yönelik uygulandığını belirtti. Yılmaz ayrıca, Merkez Bankası'nın siyasi riskleri dikkatle takip ettiğini vurguladı.

Yılmaz, Malatya Ticaret Odası ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Para Politikaları'' konferansında yaptığı konuşmada, yılın 7 ayında enflasyonda yaşanan yükselişin, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında beklentilerin çok üzerinde çıkması, finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, iç ve dış gelişmelerin yarattığı belirsizlik algılamalarının, yakın döneme kadar orta ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinde bozulmaya neden olduğunu söyledi.

Bu kapsamda 12 aylık enflasyon beklentilerinin, Nisan ayındaki 5,47 seviyesinden Temmuz ayında yüzde 8,07 seviyesine, 24 aylık enflasyon beklentilerinin ise Nisan ayındaki 4,67 seviyesinden, Temmuz ayında yüzde 6,07 seviyesine çıkarak, enflasyon hedeflerinden kısmen uzaklaştığına işaret eden Yılmaz, şunları ifade etti:

''Bu gelişmeler sonrasında bankamız hem enflasyondaki, hem de enflasyon beklentilerindeki bu bozulmanın durdurulmasına ve orta vadeli hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik, temel politika aracı olan kısa vadeli faiz oranlarını etkin bir biçimde kullanmış, güçlü bir parasal sıkılaştırmaya giderek politika faizlerini 425 baz puan arttırarak yüzde 17,5 seviyesine çıkarmıştır.''

Durmuş Yılmaz, özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin çoğunda yıllık artış oranının, döviz kurundaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkisinin Ağustos ayında azalacağı öngörüsü ile tutarlı bir biçimde gerilediğini belirterek, "Ancak enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE göstergesi, Türk parasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri nedeniyle, azalarak da olsa olumsuz etkilemeye devam etmiş ve bu göstergedeki yıllık artış Ağustos ayı itibariyle yüzde 7,8 düzeyinde gerçekleşmiştir.
Ağustos ayı enflasyon gelişmelerindeki bu iyileşme, yıl sonu itibariyle tek haneli enflasyon rakamlarına ulaşılabilmesi bakımından önemli bir gelişmedir" dedi.


Yılmaz, Merkez Bankasının enflasyonu öngörebilmek için, oluşturduğu senaryolarda her türlü riski değerlendirdiğini ifade ederek şunların altını çizdi:

''Merkez Bankası öngörülerini buna göre oluşturmaktadır. Bu çerçevede daha önce de belirttiğim gibi para politikasının temkinli duruşunun, mali disiplin ve yapısal reformların devam etmesi koşuluyla, 2007 ve 2008 hedefleri ulaşılabilir niteliktedir.

Bu yıllar için hedefimiz yüzde 4'tür ve tüm politikalarımız, bu hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik uygulanmaktadır. Ekonomik birimlerin geleceğe ilişkin planlarında bu hedefleri referans olarak kullanmaları son derece önemli.''

Hiç yorum yok: